protetik stockholm

Protetik i Stockholm – med tandvård i forskningens framkant

Protetik i Stockholm – med tandvård i forskningens framkant

Tandproteser har funnits länge. Det finns bevis för att man redan för flera tusen år sedan satte ihop tänder av människor eller djur som proteser. Tänder går sönder och förr saknade man dessutom kunskap om vikten av att begränsa karies med tandborstning. Man kunde vara glad om man hade de flesta tänder i behåll när man nådde vuxen ålder. George Washington, USAs första president, hade bara en enda tand i behåll när han blev president!

Genom tiderna har flera olika typer av tandproteser utvecklats, i olika material som trä, porslin och under senare tider – plast. Proteserna var viktiga för att man skulle kunna äta mat, men det finns också en social aspekt av löständer. Tandlösa leenden signalerar låg status. Genom att behålla ett helt och snyggt leende, om än med proteser, kan man utstråla styrka och kraft. 

 

protetik stockholm

 

Dagens protetik är forskningsbaserad

Med nya material och med forskningens framsteg så har vi idag proteser som sitter bra i munnen och håller länge. Det är också möjligt att anpassa färgen på proteserna så de nya tänderna smälter in i leendet. Idag kan man inte avgöra om en tand är riktig eller en protes genom att titta eller känna på den.  

Några av de största och bästa tandklinikerna finns i Stockholm, och protetik i Stockholm är ledande i landet. Det går att hitta flera seriösa aktörer som här: https://bluedent.se/avtagbar-protetik-2/. Hit kan man vända sig om man behöver råd och hjälp av erfarna experter. Med tekniker som ligger i forskningens framkant när det gäller medicinsk vetenskap såväl som ingenjörskap kan man vara säker på att få den bästa service som går att hitta. Även om våra tänder sällan ruttnar sönder med dagens kunskap om tandvård händer det att tänder går sönder. Då är det tryggt att veta att vi har kommit en bit från proteser av djurtänder eller trä!