kikare

Vilken modell av kikare ska jag välja?

Vilken modell av kikare ska jag välja?

Tro det eller ej finns det hundratals (möjligtvis även tusentals) olika sorters kikare att välja mellan, och detta är något som man kanske inte alltid har i åtanke när man ger sig ut för att inhandla en sprillans ny kikare till sig själv. Det finns exempelvis en sort som blir perfekt om man ger sig ut för att jaga, en som kommer att fungera bättre när man är ute på hiking, en som blir bäst för fågelskådning, en vid skytte samt en för marinlivet. Oavsett vilken aktivitet man ska ge sig av på behöver man inte oroa sig, då den perfekta kikaren inte är långt borta.

Kikare

Skytte, vandring eller fågelskådning?

Då är det hög tid att välja ut den kikaren som kommer att passa en som bäst. Var ska man då börja? Först får man fråga sig själv vad den ska användas till. Om man planerar att använda kikaren till skytte är det väl värt att titta närmare på en kikare som som går under namnet ”tubkikare”. Denne hjälper till att kunna se träffbilder så att man slipper att gå fram 90 meter efter varje skott. Om det istället är vandring som kikaren ska användas till får man titta på de lite mer lättviktiga versionerna. Varför det? Jo, om man ska vandra i flera timmar blir det sannerligen tungt att bära runt på en stor kikare, och om man har den runt nacken kan man dessutom få nackbesvär. Välj därför då en mindre och lättviktig kikare som även kan hängas på bröstet istället för runt halsen.

För fågelskådning gäller det att man klarar att se de små fåglarna på ett väldigt stort avstånd, och detta ska man gärna kunna göra med klarhet och en detaljerad bild. Därför väljer man i det här fallet en kikare med större förstoring som klarar av att ge en den där detaljerade bilden som man eftersöker.