saxofon

Upplyst till ljudet av en saxofon

Upplyst till ljudet av en saxofon

Ibland sjunker de in – insikterna som vi inte visste fanns där. Det är lite som en pusselbit som plötsligt faller på plats och får tillvaron att kännas lite mer… rätt. Det är svårt att beskriva dessa stunder mer exakt, men vi har alla haft tillfällen då vi plötsligt bara har förstått hur saker och ting händer samman.

Ofta kan det vara under de mest oväntade situationer som dessa pusselbitar trillar ned. Faktum är att det är här kultur har en stor roll att spela. Oavsett om det handlar om att titta på en komiker eller lyssna på ljudet av en intensiv saxofon så erbjuder kulturen möjligheter till fördjupad förståelse.
Kanske är det därför så många av oss har spenderat oräkneliga antal timmar i replokalen tillsammans med våra kompisar. Det är som att man tillsammans lägger ett pussel som får livet att kännas lite mer lättförståeligt. Things make more sense, helt enkelt.

Just därför är det alltså så viktigt att själv också ägna sig åt något som öppnar upp de inre dörrarna här i livet. För många av oss kan det vara saker som att sjust pela musik, träna eller meditera. Det finns något i dessa aktiviteter som gör att vi på olika sätt blickar inåt och börjar fundera över livets stora och små. 
En insikt som ofta dyker upp hos människor är att livet handlar om att göra saker helhjärtat – vad de än må vara. Oavsett om det gäller att liga och fiska på en brygga eller stå och hålla en presentation inför högt uppsatta affärsmän. För det är i denna kapitulation inför den totala närvaron som vi även finner ett sorts flow.

Plötsligt så gör vi aktiviteten – vilken den än må vara – utan någon ansträngning. Det är också här som vi sänker garden och återigen kan uppleva att den där pusselbiten trillad ned.