Tandreglering

Tandreglering för barn och vuxna

Tandreglering för barn och vuxna

editorial

Tänder som sitter för tätt eller som har vuxit snett och att man har något typ av bettfel är vanliga orsaker till tandreglering. Man kan exempelvis ha ett överbett vilket gör att tänderna i överkäken står ut och inte möter underkäkens tänder korrekt när man biter samman käkarna. Det kan göra att man har svårt att stänga munnen. Personer med överbett skadar också sina tänder betydligt lättare än andra eftersom de står ut. Inte sällan sker detta vid olika sportaktiviteter och det kan räcka att en hård boll träffar munnen.  

Man kan också välja att reglera tänderna av estetiska skäl och för att man är missnöjd med sina tänder. Tandreglering för barn är kostnadsfritt om den sker av medicinska skäl, men inte vid estetiska. Men det finns undantag och det är när självkänslan påverkas negativt av att man skäms över sina sneda tänder. Som vuxen måste man själv alltid betala för sin tandreglering. 

 

Tandreglering

Osynlig tandställning

Man har rätt att själv välja vilken tandläkare man vill gå till. Även barn har rätt att välja tandläkare. Går man till en privat tandvårdsklinik för att reglera tänderna bör man först försäkra sig om att den är ansluten till försäkringskassan. Annars kan man inte få ta del av tandvårdsstödet. Eftersom det är lite mer komplicerat att reglera tänderna på en vuxen är det viktigt att den klinik man väljer också är specialiserad på tandreglering.

Idag finns det många olika typer av tandställningar att välja mellan och behandlingsmetoderna kan skilja mellan olika kliniker. Därför kan det vara smart att kolla runt bland några olika innan man bestämmer sig. Det finns exempelvis invisalign tandställning som består av nästintill osynliga plastskenor som går att ta ut, vilket gör det enklare att rengöra tänderna. Men det finns även fast osynlig tandställning för den som inte vill ha den klassiska rälsen.