Lasersvetsning

Lasersvetsning en stor förbättring

Lasersvetsning en stor förbättring

Lasersvetsningen kan man väl säga har revolutionerat svetstekniken. Att foga ihop metaller med svetsning är ju inget nytt, men på 80-talet var det några eldsjälar som tänkte ett steg längre. De experimenterade med lasersvetsning, och så småningom förfinade de tekniken. Nu är de experter på sitt område och delar gärna med sig av sin kunskap till folk inom en mängd olika branscher. Har du behov av lasersvetsning, finns det alltså konsulter som du kan anlita. Med mikrosvetsning får man många fördelar gentemot den traditionella svetstekniken. Bland annat kan man svetsa i fler material och med betydligt större precision.

 

Små komponenter lasersvetsas

Små delar i elektronikprylar lasersvetsas numera, till exempel till pacemakers och batterier. Allmänheten kanske inte känner till hur stor nytta man har av lasersvetsning, men inom industrin används denna teknik flitigt. Man kan numera svetsa även när det är komplicerade former och i traditionellt svårsvetsade material som exempelvis titan.  Eftersom värmen koncentreras på en liten yta i taget, blir inte materialet runt om uppvärmt, och därför kan man också lasersvetsa när det är lite känsligare komponenter. Det var inte möjligt förut. Sågblad och värmeväxlare, flygplansmotorer och bilkarosser, alla innehåller de lasersvetsade delar.

 

 

Uppfinningar och utveckling

Vi kan verkligen vara tacksamma för att det finns ihärdiga innovatörer, uppfinnare och ingenjörer som inte ger upp när de har fått en idé. Även om det ibland tar lång tid att realisera sådana idéer i praktiska och fungerande tillämpningar är det bra att de inte tröttnade och gav upp. Vi har stor nytta inom alla sorters tillverkande branscher av att det finns experter på lasersvetsning som har tagit fram tekniken själva steg för steg. Kanske har du själv idéer i din egen tillverkning eller verkstad, idéer som du vill prata med en konsult om. Kontakta dem gärna i så fall, för du kanske rentav kan förverkliga idéerna i din produktion.