rubiks kub

Kluriga tärningar

Kluriga tärningar

Är du en av de som kämpade med Rubiks kub på 1980-talet? Som kan skryta med att du någon gång faktiskt klarade hela kuben, men säger inget om de tusentals gånger du misslyckats? Kanske hade du aldrig tålamod att fortsätta tills det blev rätt. Nu har du chans till revansch! Förmodligen har du inte kvar din gamla kub, så kika in hos Master Cube Store och hitta en ny, eller kanske bara en ny variant. Idag finns det många olika kuber och variationer, både enklare och svårare. 

 

Introducera en pusselkub för barnen

Säkert har du tänkt att du skulle vilja visa barnen hur du hade det i ungdomen. Det fanns minsann inga mobiler eller dataspel. Man fick hålla tillgodo med pussel och kuber. Kanske tänker du också att det skulle vara bra för dem att för en stund släppa sina mobiler och paddor och spela något analogt – något som ni kan tävla i, där ni kan ha turneringar och där alla har samma chans; något konkret, klurigt, lagom svårt och kul. Till exempel Rubiks kub. Kuben är en bra tankeövning men också bra för finmotoriken, och är inte beroende av ström.

 

 

Uppfanns i pedagogiskt syfte

Den första kuben patenterades av Ernö Rubik – en ungersk professor och arkitekt – i slutet av 1970-talet. Det tredimensionella pusslet uppfanns i pedagogiskt syfte eftersom Rubik var lärare i design. Originalkuben är 5,7 cm hög och har 54 färgade rutor. Det tog flera veckor även för Rubik att lösa pusslet första gången. Det sägs att det krävs minst tjugo drag för att lösa kuben. Idag har originalet utvecklats till en mängd olika varianter i nya former och svårighetsgrader. Ständigt nya utmaningar. Rubiks kub kan ha ett nästan oändligt antal olika positioner, så man ska ha hygglig koll för att komma ner i närheten av de minimala tjugo vridningar som krävs för rätt lösning.