skog

Äga eller investera i skog

Äga eller investera i skog

Det finns hur många fällor som helst att trampa i när man vill köpa en skog eller investera i en skogsfastighet. Saken är den att man själv som köpare är skyldig att undersöka om allt stämmer och fungerar på det sätt man tänkt sig. 

Problem som kan uppstå är att skogen inte kan avvecklas för att biotopen är något som kallas nyckelbiotop. Det betyder att området i skogen är av avgörande art för att natur och djur i områden ska överleva. Då blir det ingen avverkning. 

Det kan däremot vara en skog som inte har någon biotop som är intressant för naturvårdsverket, men kommer medföra så stora kostnader att avverka att det hela aldrig kommer att gå med vinst. Inget bra scenario det heller.

Ska man investera i skog gäller det alltså att ha på fötterna. Det bästa är att ta kontakt med en firma som vet vad detta handlar om och erbjuder sina tjänster. På så sätt har man som köpare investerat i något hållbart innan man ens köpt någon skog.

 

Finanser runt skog och avverkning

Den dagen man beslutat sig för att investera i skog och kanske börjat avveckla är det dags att gå till bank eller annan finansiär. Man kan få låna upp till 70% av värdet på fastigheten. Vad man kan välja på är om man vill ha en fast eller rörlig ränta. Det ena är förstås inte bättre än det andra. Men man behöver ha lite koll på marknaden och hur ränteläget ser ut. 

Om man binder en hög ränta finns det risk att man får behålla den även om räntan går ner. Det är ju inte så bra. Å andra sidan om man binder en låg ränta så får man behålla den även om räntan går upp. Det är ju riktigt bra kan man tycka.